Boudewijn Schoorsteenvegers

Boudewijn Schoorsteenvegers, van de familie Boudewijn, is een echt familiebedrijf gevestigd in Wadenoijen (bij Tiel, Gelderland) in de Betuwe. 35 jaar geleden is Dick Boudewijn gestart met het schoorsteenveegbedrijf. In 1994 is zijn zoon John Boudewijn ook in het bedrijf gekomen en in 2011 heeft hij het bedrijf overgenomen.

Inmiddels vegen wij zo’n 2.000 schoorstenen per jaar en daar zijn we vooral de laatste 4 maanden van het jaar erg druk mee. Ook kun je bij ons terecht voor rookgasafvoer materialen zoals dubbelwandige en enkelwandige kanalen en diverse artikelen zoals aanmaakblokjes, ruitenreiniger, vuurvaste lak, kachelruitjes enz. Graag wel op afspraak!

Bij het stoken van hout, kolen of olie ontstaan onverbrande deeltjes die in het rookkanaal terecht komen. Deze deeltjes hechten zich aan de wand van het rookkanaal en vormen een teerachtig, zeer brandbare laag. Bij een temperatuur van ongeveer 500 graden Celsius (al snel bereikt wanneer u de kachel stookt) vliegt deze wand in brand en de schoorsteenbrand is een feit.

De mate van aanslag wordt mede bepaald door uw stookgedrag en de kwaliteit van het hout.

Het is raadzaam als u de kachel aansteekt, deze ongeveer een uur goed door te laten branden zodat de schoorsteen goed warm wordt, voordat u de klep dicht zet. Smoort u uw kachel teveel, dat wil zeggen dat de brandstof te weinig zuurstof krijgt, dan ontstaat hierdoor een onvolledige verbranding waarbij extra afvalstoffen vrijkomen. Hierdoor kan de schoorsteen verstopt geraken. Er is dan weinig of geen “trek”. Verbrandings-gassen slaan terug de kamer in, waardoor er gevaar ontstaat voor koolmonoxidevergiftiging.

Het hout moet goed droog zijn. Het moet minimaal 2 jaar gekloofd liggen voordat het gestookt kan worden. De beste manier om hout op te slaan is buiten onder een afdak, op een pallet, zodat de wind er door kan.

Adres

Ons adres:

Vergardeweg 25, 4014 MX Wadenoijen

Telefoon: